Demonstrace proti vládním reformám u příležitosti výročí 17. listopadu

12.11.2011 09:44

 

Demonstrace proti vládním reformám u příležitosti výročí 17. Listopadu

Ve čtvrtek 17. listopadu uspořádá iniciativa ProAlt za podpory dalších organizací v pořadí již čtvrtou demonstraci proti vládním reformám. Začátek akce je v 15.00 hodin na Václavském náměstí v Praze.

Státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii (17. listopad) – představuje pro českou společnost významný den. 17. listopad je připomínkou statečného odporu proti nacistické okupaci v roce 1939. A 17. listopad před dvaadvaceti lety znamenal zavedení demokratických voleb a uzákonění mnoha lidských práv. 17. listopad je symbolem toho, že změna je možná.

Vývoj následujícího polistopadového období zároveň ukazuje, že boj za svobodu a demokracii nikdy nekončí a že lidé, kteří si odvyknou bránit svá práva, brzy spadnou zpět do nesvobody, chudoby a nespravedlivého zacházení. Právě dnes můžeme jasně vidět, že současný stav české společnosti zůstává nadějím 17. listopadu 1989 mnohé dlužen. Demokratická a sociálně spravedlivá společnost, švédský model sociálního státu, dobře připravená a spravedlivá restrukturace státního podnikového sektoru, otevření životních šancí pro každého, vysoká kvalita života včetně zdravého životního prostředí pro všechny – toto jsou jen některé z představ, které tehdy hýbaly společenským vývojem. Místo těchto cest se však země vydala na trasu divoké a kompletní privatizace, kde byla kapitalistická ekonomie jen minimálně kontrolována právním státem a občanskou společností. Rychle se vytvořila relativně úzká vrstva těch, kteří z tohoto systému žili a stále žijí na úkor veřejného zájmu.

Jednu z nejproblematičtějších vývojových tendencí představuje to, že stát byl postupně rozprodáván a že se veřejné rozpočty (např. veřejné zakázky) staly ideálním zdrojem soukromého zisku. Současná vládní koalice nerealizuje nic jiného než další prohlubování těchto tunelujících tendencí a „napadání“ těch veřejných systémů, které v 90. letech ještě stály mimo privatizaci: školství, zdravotnictví či důchodového systému.

Výročí 17. listopadu je příležitostí pro všechny občany jasně říci, že nesouhlasí s vládní politikou a že chtějí jinou společnost. Je to příležitost obnovit ducha sebevědomé a nezávislé politické aktivity za vlastní ideje a zájmy. Je to příležitost ukázat, že proti vládním reformám stojí drtivá většina obyvatel stejně jako v jiných zemích na světě. Je to příležitost říci „ne“ bankovnímu sektoru, ratingovým agenturám a politice, která se stala odvětvím podnikání. Říci „ne“ představě světa, kde vítězí jen bohatí a kde je zisk postaven nad lidský život.

Ve svých protestech a názorech nejsme osamoceni, protože odpor proti vládním reformám jde napříč společností. Proto naši demonstraci podpořily další občanské iniciativy a odbory, jejichž řečníci na demonstraci vystoupí.

 

Odbory DPMLJ a.s. svým členům zpětně proplatí jízdné. Pojeďte s námi! Více info na tel: 605 981 797 nebo zvoo@dpml.cz