Kolektivní vyjednávání 2019-2020

18.06.2018 10:03

Dovolím si poznámku ke kolektivnímu vyjednávání, o kterém tu psal Petr: 
Za minulý rok se přidalo více než přes tři tisíce korun. Zvýšila se mzda o 10 korun u řidičů a 11 u dílenských (to má vliv i na příplatky), zavedla se prémie za odpracovaná léta v DPMLJ, zvýšil se příspěvek za nemocnost ze 300 Kč na 500Kč, zvýšil se příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění ze 300 Kč také na 500Kč a zvýšila se hodnota stravenek z 80 Kč na 90 Kč. To jen k poslednímu vyjednávání.
Nyní k vyjednávání současnému:
Všichni cítíme, že je neustále potřeba zvedat mzdy a to nejen, abychom byli na trhu práce konkurenceschopnými, ale především proto, aby se zaměstnanci DPMLJ měli lépe. Vzhledem ke kontaktům na ostatní DP po republice, které jsem nasbíral díky dlouholeté práci v odborové organizaci, vám mohu říci, že požadavek na zvýšení mezd o 5 000 Kč se nijak neliší od vyjednávání jiných odborových organizací. Byl by to nárůst mezd o 2500 Kč ročně, což je zhruba 10 %. Přátelé, jsme teprve na začátku vyjednávání a zatím není vůbec jisté, zdali dokážeme najít dohodu se současným vedením. Zatím mohu jen konstatovat, že i vedení podniku si uvědomuje, že je potřeba stabilizovat prostředí, tak aby zaměstnanci neodcházeli jinam a popř. jsme byli schopní sehnat i zaměstnance nové.
Dalším z našich požadavků je, aby se pojistné za škodu způsobenou zaměstnavateli zafixovalo do kolektivní smlouvy a bylo celé hrazené zaměstnavatelem. 
Dále jsme nastínili neefektivní odměňování zaměstnanců, kdy odměny jsou jen 1x ročně (tzv. Vánoční odměna), která už není, vzhledem k dnešní době, nijak zvláště zajímavá z důvodu, že řada firem nabízí tzv. 13 nebo 14 plat, který je často mnohem vyšší. Uvítali bychom, aby se v DPMLJ zavedli čtvrtletní prémie nebo aspoň pololetní a aby byly v mnohem vyšší hodnotě (to bude také předmětem nastávajícího kolektivního vyjednávání). 
Přátelé, vím, že nám teď namítnete, že je to stále málo a plně si uvědomuji, že naše tvrdá, zodpovědná a náročná práce by zasloužila mnohem vyšší ohodnocení. Přesto vás žádám o zdravé posouzení vyjednávání. Koukněte se např. na vývoj mezd v ČR a na průměrnou mzdu v Libereckém kraji a také na to, že bohužel nikdy nebudeme na úrovni Škodovky a podobných firem. Zkrátka jsme městská firma a my jsme připravení z výše zmíněného dosáhnout maxima a to i tím, že jsme schopni přenést kolektivní vyjednávání až na magistrát, pokud to bude nevyhnutelné. Jako městská firma bychom měli být výstavní skříní, kde pracovat v DPMLJ by mělo být zajímavé a prestižní. Měla by to být práce, kde sice zaměstnanec asi nikdy nebude mít vysoce nadprůměrnou mzdu, ale za to by měl mít garantováno stabilní prostředí, solidní mzdu a spoustu zaměstnaneckých výhod - benefitů. 
Nevím, jestli se mi podařilo, vám nastínit naše vyjednávání. Pokud ano, tak budu velmi rád. Jestli vás napadají nějaké nápady, které bychom mohli zapracovat do kolektivní smlouvy, tak budeme, jako závodní výbor odborové organizace, vděční.

Pěkný den Zdeněk Leszkoven, předseda ZOOS