Proč demonstrovat?

25.10.2011 11:15

Dne 22.10.2011 proběhla v Praze demonstrace proti vládním reformám. Na náměstí Republiky se sešlo zhruba 4 000 lidí. Proč? Jak je to možné, že tak málo? Kde byli ti, co denně nadávají? Každým dnem člověk kolem sebe slyší, jak lidi nesouhlasí s připravovanými reformami a vládou. Důchodci, studenti, ale i většina normálních lidí si denně stěžuje. Jsme opravdu tak hloupý, že necháme věci dojít tak daleko, až bude pozdě? Copak je normální, aby člověk platil pobyt v nemocnici déle, jak měsíc? Necháme si zvýšit odchod do důchodu třeba až na osmdesát let? Všechno se již nyní rapidně zdražuje a to ještě není zvýšená sazba DPH. Tak proč si tohle necháme líbit? Jak je to vůbec možné? Copak se má šetřit jen na normálních lidech a na běžných službách jako jsou např. školství a zdravotnictví, které odjakživa sloužily národu (tedy lidem)? Stačí se podívat na neefektivní hospodaření státu. Korupce, netransparentnost a předražené nákupy přece jasně dávají najevo, že i stát by si měl udělat pořádek. Kalousek tvrdí, že jsme v minulosti peníze jen prožrali. Koho tím myslí? Nás? Jak může obyčejný člověk ovlivnit hospodaření státu? Uvedu jeden příklad pro zajímavost: Víte, jak se dělají dluhy? Řecko v nejbližší době, i když je totálně na dně a zřejmě ho čeká bankrot, bude kupovat zhruba stovku moderních tanků za několik miliónů eur. Potřebuje je? V době míru a relativně žádného ohrožení? Můžou nákup ovlivnit obyčejní Řekové? Zcela jistě ne. To jen pro příklad.

Naše společnost se bohužel neposunula dále. Stále je vidět, že lidi jsou sraženi, mají strach se projevit a navíc jsou líní a nechtějí být aktivní. Oblíbené se stalo heslo: Jen ať to za mě udělá někdo jiný. Hraničí to až s tupostí a to je právě voda na mlýn těch, kteří s námi cvičí. Politikům a lobbistům vyhovuje, ba dokonce oni na to spoléhají, že lidi si to nechají líbit. Bohužel mají pravdu. Potom ale ať ti, co nadávají, se vzdají své kritiky, protože když mohli věci ovlivnit, tak nečinně seděli doma nebo ještě hůře v restauraci u piva. Kritizovat někde v teple u piva je velmi snadné. Dennodenně slyším i u nás v práci, jak odbory za nic nestojí, a že nic nedělají. Jenže to není zcela pravda. Odbory se můžou snažit sebevíc, ale když nemají podporu zezdola, tak je to snažení neefektivní. To je potřeba si uvědomit. Brzy budeme mít konferenci a já jsem zvědav, jaká bude účast lidí.